måndag 6 november 2017

Tes nr 6 – ansvar för skapelsen

Tes nummer 6 av Dagens 9,5 moderna teser handlar om vårt ansvar för skapelsen.

Ansvar för skapelsen. I en tid av oro för jordens framtid ska Kyrkan stå för hopp men också allvar genom att lyfta fram förvaltaransvaret för Guds skapelse och argumentera för ett ansvar för miljön från teologisk utgångspunkt. 
 Liksom i den förra tesen om alla människors lika värde, gäller här att Bibeln kan ge oss vissa allmänna principer. Ansvaret för skapelsen går tillbaka till skapelsen, när Gud sade till människorna: "Lägg den [jorden] under er och råd över fiskarna i havet, över fåglarna under himlen och över alla djur som rör sig på jorden!" (1 Mosebok 1:28)

Å ena sidan måste varna för kortsiktigt och själviskt utnyttjande av naturresurser. Å andra sidan måste vi framhålla att människan har en särställning i Guds skapelse. Därför måste kristna varna för vissa moderna filosofier, som vill sudda ut gränsen mellan människan och de övriga skapade varelserna. Människan kan använda sin särställning till vetenskap och teknik, så att t.ex. fler munnar kan mättas, eller sjukdomar kan bokas. Men hon kan också missbruka sin särställning, och ägna sig åt olika destruktiva aktiviteter, som bottnar i girighet.  

När det gäller mer konkreta föreskrifter för människan skall ta hand om skapelsen, ger Bibeln inga anvisningar. Det är istället en fråga för det naturliga förnuftet. Är den globala uppvärmningen ett hot mot mänskligheten, och vad bör vi i så fall göra för att möta detta hot? Det är frågor som jag inte kan se att Bibeln ger något svar på.

Något som vi kan vara säkra på är att världen i dess nuvarande form kommer att gå under. Men inte genom någon naturkatastrof. Istället kommet Gud att skapa "en ny himmel och en ny jord" (Uppenbarelseboken 21:1). Därför måste vi vara kritiska till liberala kyrkor som gör kampen i olika inomvärldsliga frågor som miljö eller rättvisa, snarare än att verka för folks frälsning, till kyrkans huvudsakliga uppgift.